zondag 14 april 2013

Kaart Himalaya met hoogste berg op aarde Mount Everest

Kaart Himalaya met Mount Everest: CIA
De Himalaya is een gebergte in het zuiden van Azië. Het gebergte wordt ook wel het Himalayagebergte of de Himalaya’s genoemd. Het is het hoogste gebergte ter wereld en strekt zich uit over de landen India, Nepal, Bhutan, Pakistan en China met Tibet.

De lengte van de eigenlijke Himalaya is ongeveer 2.400 kilometer. De breedte varieert tussen de 200 en 400 kilometer. Het gebergte heeft een totale oppervlakte van ongeveer 600.000 km².

De Himalaya vormt een boog van het noordwesten van Pakistan naar het zuiden over Nepal en Bhutan en vervolgens naar het noordoosten tot Arunachal Pradesh. Hier gaat het gebergte over in de Hengduan Shan.

De Himalaya vormt de scheiding tussen de hoogvlakten van het Tibetaans Plateau, die in het noorden liggen, en de riviervlaktes van het Indisch Subcontinent in het zuiden.

Soms worden ook de aangrenzende gebergten de Karakoram, Hindoekoesj, Pamir en Kunlun tot de Himalaya gerekend. Deze gebergten behoren geologisch tot hetzelfde gebergtesysteem, de Alpide gordel, die van West-Europa tot Zuidoost-Azië loopt.

De Himalaya kan in vier zones onderverdeeld worden. Dit zijn de Sub-Himalaya, de Lage Himalaya, de Hoge Himalaya en de Tibetaanse of Trans-Himalaja.

In het gebergte liggen meer dan 40 bergtoppen met een hoogte boven de 7.000 meter. 9 bergen hebben een hoogte boven de 8.000 meter, waaronder de Mount Everest, de hoogste berg van de wereld, met een hoogte van 8.850 meter.

In de Himalya liggen de bronnen van een aantal van de grootste rivieren van Azië.

Ontstaan Himalaya
Geologisch is de Himalaya een jong gebergte. Het ontstond tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair, veroorzaakt door de botsing tussen India en Eurazië.

India lag ongeveer 120 miljoen jaar geleden ter hoogte van de Zuidpool. Het subcontinent bewoog sindsdien voor geologische begrippen zeer snel, ongeveer 10 centimeter per jaar, richting het noorden.

India botste daardoor ongeveer 60 miljoen jaar geleden op het zuiden van het continent Azië. De oceaankorst schoof onder Azië de aardmantel in, wat subductie wordt genoemd. De Himalaya kwam de laatste 2 miljoen jaar omhoog.

Door het op elkaar schuiven van de twee continentale platen werd de dikte van de aardkorst verdubbeld, waarna door isostatische opheffing de Himalaya ontstond.

Omdat India nog steeds met een snelheid van 2 centimeter per jaar op Azië botst groeit de Himalaya nog steeds en komen er in het gebied regelmatig aardbevingen voor..

Rivieren
Belangrijkste rivieren die in de Himalaya ontspringen zijn de Brahmaputra, de Ganges met de zijrivieren Yamuna, Kali,Ghaghara, Kali Gandaki, Bagmati en Koshi; en de Indus met de zijrivieren Sutlej, Jhelum, Ravi en Chenab.

Klimaat en vakantie
De omvang van de Himalaya en de hoogteverschillen zorgen ervoor dat vaak over kleine afstanden grote verschillen in klimaat bestaan. Het gebergte kent daardoor een aaneenschakeling van microklimaten.

De Himalaya trekt vanwege de hoge bergen veel bergbeklimmers. De vele kloosters die er liggen trekken ook veel toeristen.

Kaart Himalaya: foto NASA